Temporal Expansion Project

                            spatial reframing of the “now”

      

Two new, reasonably generic wall-clock type clocks are hung on a wall. Placed side by side and horizontally level to eachother, the clocks should not exceed nine inches in separation and should be hung at a height that is adjusted to the average sight-line of the occupants in the placed where they are displayed. The clocks packaging is essentially to remain in the condition it was purchased in except for a small opening in the back to insert batteries and set. The clock on the left is to be set at five minutes before the current “present.” This “present” is to be determined by consensus, reference, or approximation. The clock on the right is to be set at five minutes after this point, framing the expanded “now.” This temporal expansion is to be maintained by replacing the batteries when needed and setting each clock forward or backward, in relation to eachother, according to the regional time-zone in which the clocks occupy and whether the region applies to the daylight savings system or not. Anyone may assume responsibility for this project by following these instructions.

back